Uitvaart Informatie

Kiest u voor begraven of cremeren?

Steeds meer mensen kiezen voor een crematie. Maar misschien vindt u het juist fijn om een mooie plek te hebben om naar toe te gaan en spreekt begraven u daarom meer aan.

Begraven

 • Een graf is voor veel nabestaanden een rustgevende plek om hun dierbare te gedenken.
 • Vaak is het mogelijk om zelf een graf te kiezen.
 • Een plek die past bij de overledene of juist nabestaanden een fijn gevoel geeft.
 • Familie en vrienden zijn aanwezig tot aan het graf.
 • Bij begraven komen wel extra kosten kijken, zoals grafrechten, onderhoud en de kosten van een gedenkteken.

Cremeren

 • Bij cremeren zijn er geen grafkosten, waardoor een crematie vaak goedkoper is.
 • Er zijn veel mogelijkheden voor het as. Bijvoorbeeld een assieraad,urn of ander herinneringsproduct, uitstrooien, bijzetten in een urnenmuur of een urnengraf.
 • Een klein gezelschap kan mee naar de crematieruimte.
 • Crematoria bieden aangenaam ingerichte aula’s voor een warm en persoonlijk afscheid.

Een uitvaartkist kiezen

Wilt u een eenvoudige uitvaartkist of misschien juist een hele luxe? Of iets unieks zoals een uitvaartkist met persoonlijke foto’s? Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Wij hebben een uitgebreid assortiment uitvaartkisten.

Opbaren en verzorging

Het opbaren en verzorgen kan zowel thuis,  in ons rouwcentrum of op een andere locatie. Wij vragen u om eventueel mee te helpen of erbij aanwezig te zijn.

Speciale gelaatsverzorging of lichte balseming is ook mogelijk.

Thuis of in een uitvaartcentrum

Bij een opbaring thuis wordt de overledene opgebaard in een uitvaartkist of in bed. De verzorging gebeurt ook thuis. U kunt ook kiezen voor opbaren en verzorgen in ons uitvaartcentrum. Het kan troost geven om de overledene zelf te verzorgen.

Gelaatsverzorging

Met gelaatsverzorging kunnen gezichtsverkleuringen, infuusplekken en oneffenheden toch gecamoufleerd worden. Het is ook mogelijk om een eigen kapper het haar te laten verzorgen.

Lichte balseming – thanatopraxie

Met lichte balseming blijft de overledene er natuurlijker uitzien en voelt bovendien niet meer zo koud aan. Ook nemen tekenen van een eventuele ziekte af.

Een uitvaartlocatie kiezen

Naast ons rouwcentrum kunt u ook ander locatie kiezen voor een condoleance, afscheidsdienst of borrel na afloop. Het is vaak afhankelijk van het aantal personen, maar voor elke groep kunnen wij u aan een locatie helpen. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u.

Wilt u gebruik maken van ons rouwcentrum en bent u verzekerd bij een Natura Vezekering? Ook dan bent u van harte welkom. U kunt altijd een afspraak maken voor een rondleiding.

Rouwbezoek regelen

Wilt u thuis rouwbezoek ontvangen? Of liever in een uitvaartcentrum of crematorium? Wij helpen graag om een rouwbezoek op een persoonlijke manier te laten verlopen.

Thuis

Wanneer de overledene thuis opgebaard is, dan kan er ook thuis rouwbezoek worden ontvangen. U kunt aan het bezoek vragen of ze op een bepaald tijdstip willen komen, zodat niet iedereen de hele tijd in en uit loopt. Het is altijd mogelijk dat we op uw verzoek de overledene alsnog naar ons rouwcentrum brengen.

Drukwerk uitzoeken

Tegenwoordig is het rouwdrukwerk lang niet altijd meer sober. Met kleur en/of persoonlijke foto’s kan rouwdrukwerk een mooie herinnering zijn. Onze uitvaartverzorger kan u voorbeelden laten zien en helpt u graag bij het opstellen van teksten.

Overlijdensadvertentie

De meeste nabestaanden kiezen voor zowel een advertentie als een rouwkaart, maar dit hoeft niet. Een overlijdensadvertentie is een goed middel om bijvoorbeeld oud-collega’s, kennissen van vroeger en dergelijke te laten weten dat iemand is overleden.

Rouwkaart

Op een rouwkaart staat vaak de naam, geboortedatum en overlijdensdatum van de overledene. En de namen van de familieleden die de kaart hebben opgesteld. Met foto’s, een gedicht of een stukje uit een songtekst maakt u een kaart extra persoonlijk.

Gedachteniskaartjes en bidprentjes

Gedachteniskaartjes en bidprentjes worden tijdens of vlak na de afscheidsbijeenkomst uitgedeeld. Bedankkaarten worden enkele weken na de uitvaart opgestuurd. Op het prentje of de bedankkaart staat vaak een foto en een persoonlijke tekst.

Rouwvervoer regelen

Wij zien allerlei soorten vervoermiddelen voorbij komen. Bespreek uw ideeën eens met ons. Hieronder ziet u een paar voorbeelden.

Rouwauto’s

De meest gekozen optie is vervoer in een grijze rouwauto. Wilt u een bijzondere auto? Een speciaal type, bijvoorbeeld een Cadillac of witte of roze rouwauto, kan ook.

Uitvaartbus

Een bijzondere manier van rouwvervoer is een uitvaartbus. In deze bus kunt u samen uw dierbare begeleiden bijvoorbeeld naar het crematorium of de begraafplaats.

Andere opties

U kunt de kist ook ‘gewoon’ per bakfiets vervoeren. Als de gasten per fiets volgen, levert dit een bijzondere stoet op. Was de overledene een motorfanaat? Er bestaat bijvoorbeeld een speciale Harley Davidson uitvaartmotor. Voor statig vervoer kunt u een koets kiezen. Net als bij rouwauto’s, kunt u volgkoetsen laten meerijden voor familie.

Afscheidsrondje

Wist u dat de route niet direct naar de plaats van de uitvaart hoeft te gaan? U kunt ook een route kiezen die langs plaatsen gaat die een rol speelden in het leven van de overledene.

Muziek en beeld tijdens de uitvaart

Maak een uitvaart persoonlijk met de favoriete muziek van de overledene en mooie foto’s of filmpjes. In ons rouwcentrum hangen beeldschermen voor (foto)presentaties.

Muziek tijdens de uitvaart

Heeft uw dierbare kenbaar gemaakt welke uitvaartmuziek zijn of haar voorkeur zou hebben? Dan kunt u deze nummers laten afspelen. Uiteraard kunt u zelf ook muziek uitzoeken. Vaak worden drie tot vier nummer afgespeeld: bij binnenkomst, één of twee tijdens de plechtigheid en één bij het verlaten van de aula.

Livemuziek

Wilt u dat op een afscheidsbijeenkomst livemuziek wordt gespeeld, dan kan dat. Ook een zanger(es), een koor of zelfs een volledige harmonie zijn welkom.

Video en foto’s

Maak eens een slideshow met foto’s van de overledene of een filmpje. In steeds meer locaties is het bovendien mogelijk om de uitvaart op te nemen of meteen uit te zenden. Mensen die niet kunnen komen, kunnen er op zo’n manier toch bij zijn.

Bloemen uitzoeken

Vaak worden rouwbloemen of rouwstukken samen met de uitvaartverzorger geregeld. Maar natuurlijk kunt u ook zelf contact opnemen met een bloemist.

Iets anders dan bloemen

Sommige mensen hebben liever geen bloemen. Een mooi alternatief kan zijn om op de kist allemaal kaarsjes te zetten. Of versier de kist met mooie foto’s en eventueel kindertekeningen.

Verloop van de afscheidsbijeenkomst

Hoe beter de uitvaart aansluit bij de persoonlijkheid en het leven van de overledene, hoe meer troost naasten eruit putten. Met teksten, muziek, beelden en eigen inbreng maakt u elke uitvaart uniek.

Draaiboek

Wij maken met u een draaiboek van de uitvaart. Veel nabestaanden vinden het prettig als wij als ceremoniemeester optreden: we kondigen sprekers en muziek aan en kunnen teksten uitspreken. In het geval van een begrafenis brengen we de overledene na de afscheidsbijeenkomst naar de begraafplaats. Daar wordt vaak nog een laatste woord van afscheid gehouden. Bij een crematie mag u als u dat wilt met een klein gezelschap de overledene begeleiden naar de ovenruimte.

Toespraken

Gemiddeld zijn er per uitvaart 3 tot 4 toespraken. Wilt u zelf spreken? Wij helpen u graag en kunnen het overnemen als het teveel wordt. Als u het fijner vindt dat iemand anders de toespraak houdt, dan kunnen wij een geestelijke of een ritueelbegeleider voor u regelen.

Een drankje achteraf

Voor en na de afscheidsbijeenkomst kunt u met familie en vrienden in de ontmoetingsruimte bij elkaar komen.

Mogelijkheden voor eten en drinken

Ons rouwcentrum beschikt over een sfeervolle ontmoetingsruimte om na de afscheidsdienst even bij te komen en rustig na te praten. Bij ons zit u niet aan tijd gebonden en wij hebben een gevarieerd aanbod aan eten en drinken.

Andere locaties zijn ook mogelijk zoals in het crematorium, in een aula op een begraafplaats, een plaatselijke horeca gelegenheid of catering bij u thuis. Graag bespreken wij met u de mogelijkheden.

Vragen over een uitvaart of onze dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht